Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Munkaidő

Tisztelt Munkajogász!

Már 39 éve dolgozom pedagógusként. Megkaptam a Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságtól 1979-2016-ig az elszámolt éveimet. S a kimutatásban az is szerepelt, hogy 9 hónapot a főállásom mellett munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban töltöttem. A kérdésem az, hogy ez is beleszámít-e esetlegesen a 40 év munkaviszonyba, mint plusz év?
Remélem érthetően fogalmaztam. Válaszát várom, köszönettel: Sermaul Viktorné
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A második munkaviszony nem növeli a szollgálati időt.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Foglalkoztatás

Már kértem tanácsot a problémámra. Még nem kaptam választ Önöktől 2017.évben 8 órás munkaidőben dolgoztam, erre 30 fizetett munkanapot kaptam.2018.01.01.-től 6 órás munkaidőben egyeztem meg a munkáltatómmal. A munkáltatóm 23 nap fizetett szabadságot akar csak adni 2018.-ban. a munkaidő beosztásom hétfő-csütörtök 8 óra lesz.
Kérem jogi állásfoglalásukat.

Köszönettel : Varga Otomán
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 
116. § Az alapszabadság mértéke húsz munkanap. 

117. § (1) A munkavállalónak 

a) huszonötödik életévétől egy,
b) huszonnyolcadik életévétől kettő,
c) harmincegyedik életévétől három,
d) harmincharmadik életévétől négy,
e) harmincötödik életévétől öt,
f) harminchetedik életévétől hat,
g) harminckilencedik életévétől hét,
h) negyvenegyedik életévétől nyolc,
i) negyvenharmadik életévétől kilenc,
j) negyvenötödik életévétől tíz
munkanap pótszabadság jár.
A szabadság mértéke tehát nem a munkaidő hosszától, hanem az életkortól függ.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy határozott idejű munkaviszonyom felmondható-e részemről, mint munkavállaló, ha gyakornokként dolgozom, ahol a munkáltatóm GINOP pályázatot nyerve foglalkoztat 9+3 hónapos szerződéssel. sajnos úgy gondolom, hogy nem túl erős indokka, de épp ezért keresem fel Önöket. A párom külföldön dolgozik, és hogy ne menjen a kapcsolatunk rovására esetleg idő közben én is mennék, mert nem oldható meg a találkozás, csak 3-4 havonta.
A választ előre is köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 67.§. (2) bekezdése szerint a határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.
A 84.§ (2) bekezdése szerint a munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkabér

A FÉRJEM NEVÉBEN SZERETNÉK SEGÍTSÉGET KÉRNI.VAGY LEGALÁBB INFORMÁCIÓT,HOVÁ FORDULHATNÁNK SEGÍTSÉGET KÉRNI. TAVALY MÁJUSBA MENT KI SVÉD ORSZÁGBA DOLGOZNI LAKÁS ÉS EGYÉB ÉPÜLETEK FELÚJÍTÁSÁBAN DOLGOZNI,BEJELENTETT MUNKA HELYRE,LEGALÁBBIS TUDOMÁSUNK SZERINT,KAPOTT SZERZŐDÉST IS,AMIT BETUDUNK MUTATNI. A FIZETÉST RÉSZLETEKBE KAPTA,100 KORONA ÓRA BÉRBE DOLGOZOTT,AMI 16-180000-E JŐTT KI KB,ATTÓL FÜGGŐEN HÁNY NAPOT DOLGOZTAK.VAN EGY 11 ÉVES KISFIUNK,AKI ASZTHMÁS BETEG.OKTÓBERBEN KORHÁZBA KERÜLT,MERT NAGYON BEFULLADT ÉS AFÉRJEM NEM MENT VISSZA SVÉD ORSZÁGBA,AMIT JELZETT A FŐNŐKÉNEK,KŐZŐLVE AZ OKÁT,HOY MIÉRT.MIVEL RÉSZLETEKBEN KAPOTT FIZETÉST EZÉRT KB 760.000-FT FENT MARADÓ FIETÉSE BENT VOLT A CÉGNÉL. A FŐNŐKÉVEL PÁR EMAIL VÁLTÁS TŐRTÉNT AZÓTA AMIT A MAI NAPIG BETUDUNK MUTATNI,AMIBEN AFŐNŐKE ÍGÉRI,HOGY ELUTALJA A FENT MARADÓ PÉNZT.DE EZ A MAI NAPIG NEM TŐRTÉNT MEG. TISZTELETTEL KÉREM A SEGÍTSÉGÜKET,HOVÁ FORDULHATNÁNK,HOGY MEGKAPJA A FÉRJEM AZT AMIÉRT TISZTESÉGGEL MEGDOLGOZOTT.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Írásban szólítsa fel a munkáltatót a férje, a neki járó munkabér megfizetésére. Ha ez nem vezet eredményre, az igényét a közigazgatási munkaügyi bíróságon indított perben érvényesítheti.
 dr. Székely Katalin 
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt Szakértők!
A munkáltatómnál 2015 júniusa óta termelési adminisztrátorként dolgoztam a garantált bérminimumot meghaladó bérért, középfokú végzettséget követelő munkakörben. 2017 októberében a munkakörömből kitettek nem vagyok elég lojális mondattal,a béremhez nem nyúltak. de írásban a változást nem rögzítették indoklást sem. Az új munkakörhöz munkaköri leírást nem kaptam és mivel a munka nem töltötte ki a 8 órát azt mondták, hogy keressek magamnak munkát a fennmaradó időre (félig-meddig fizikai jellegű lett a munkám). 2017.dec 30-án az adminisztrátortól megkaptam a munkaszerződés módosítást ami szerint a minimálbérre csökken a fizetésem és fizikai munkás beosztásba soroltak, amiről tudja a vezetőm, hogy az egészségem miatt nem tudom elvállalni.Nem írtam alá a szerződést és jelenleg a 2017-es szabadságom egy részét töltöm. A vezetőm is dolgozott dec. 30-án, de nem szólt a szerződésmódosításról. Kérdésem, hogy jogos e az ilyen mértékű, kk 20%-os bércsökkentés és munkakör változtatás a megkérdezésem nélkül ( megszüntették azt a munkát amit legutóbb végeztem, tehát indoknak jó ez) A 2017-es garantált bérminimumot az év 3 első hónapjára is csak többszöri reklamációra júniusban kaptam meg. ezután emeltek a kollégák szintjére. Mi a törvényes eljárás az ilyen mértékű változásnál, felmondhatnak e ha nem írom alá a szerződésmódosítást?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel Magda
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha a munkakörét megszüntették, akkor sajnos felajálnhatnak egy másik munkakört, akár alacsonyabb bérért, és ha ezt nem fogadja el, akkor átszervezés jogcímén megszüntethetik a munkaviszonyát felmondással.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

A munkáltató által felajánlott új munkaszerződést a munkavállaló hátrányosnak találja és nem fogadja el, nem írja alá.
Mi a jogi következmény?
Mit tehet a munkáltató?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkavállaló nem köteles új munkaszerződést kötni a munkáltatóval. Erre nincs is jogi  lehetőség. Ha azonban  a munkáltató a körülményei megváltozása miatt kívánja a munkavállalóval kötött szerződést módosítani, és erre a munkavállaló nem hajlandó, a munkáltató a munkaviszonyt felmondással megszüntetheti. 
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!
Munkaviszonyom közös megegyezéssel fog megszűnni. A munkáltató felmentett az utolsó két hétben a munkavégzési kötelezettség alól. A megegyezés után megbetegedtem, betegszabadságon voltam. Így van 2017. évi és 2018. évi kiadatlan szabadságom is. A munkáltató a 2017. évről maradó szabadságot a felmentési idő első két napján akarja kiadni. Szeretném megkérdezni, hogy jogában áll ez, vagy ki kell fizetnie ezt a két napot.
Válaszát köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
 
A Munka Törvénykönyve 125. § -a szerint a munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani.
 A ki nem adott szabadság minden napjára távolléti díj jár. (Mt 146.§. (3) bekezdés a) pont.)
 dr. Székely Katalin 
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Jogász!

A munkáltató 2017.09.26-án kelt munkaszerződésemet 2017.12.31-el előzetes jelzés nélkül megszüntette közös megeggyezéssel. Indoklásként a hozzám tartozó terület fluktuációját jelölte meg és a bizalomvesztést. A közös megegyezést a tulajdonos írta alá nem a munkáltatói jogkör gyakorlója, valamint egy másik cég bélyegzőjét nyomták rá, amihez Nekem és a munkáltatóknak sincs semmi köze papíron. Ebben az esetben érvényes a munkaviszony megszüntetés vagy semmis. A közös megegyezést nem szeretném, de a tulajdonos megfenyegetett, hogy elintézi, hogy ne tudjak elhelyezkedni. Ekkor jelen volt a közvetlen felettesem is. Kb. másfél hónappal ezelőtt kaptam egy írásbeli figyelmeztetést kreált vád alapján amit én balga alá is írtam. Mit tehetek ebben az esetben? Megkaphatom a végkielégítést, valamint köteles számomra felmondási időt biztosítani?
A segítséget előre is köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Közölheti a munkáltatóval, hogy nem hajlandó a közös megegyezésre. Ebben az esetben a munkáltató felmondással megszüntetheti a munkaviszonyát, és így jára Önnek a végkielégítés és a felmondási időre járó munkabér. 
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Munkabér

Tisztelt Szakértő!

"D" kategóriás jogosítvánnyal, buszvezetőként minimálbérre vagy garantált bérminimumra vagyok- e jogosult?
A válasz mellé kérnék ehhez hivatkozási helyet amellyel munkáltatóm felé igazolni tudom (esetleges) követelményemet.

Köszönettel János K.
Szakértő válasza
Tiusztelt Kérdező!
Milyen iskolai végzettsége van, és pontosan mi a munkaköre megnevezése?
dr. Székely Katalin
Kérdező
"D" kategris jogostvnnyal, buszvezetknt minimlbrre vagy garantlt brminimumra vagyok- e jogosult?
A vlasz mell krnk ehhez hivatkozsi helyet amellyel munkltatm fel igazolni tudom (esetleges) kvetelmnyemet.

Ksznettel Jnos K.

Vlasz: Tiusztelt Krdez!
Milyen iskolai vgzettsge van, s pontosan mi a munkakre megnevezse?
dr. Szkely Katalin

Tisztelt Székely Katalin
Amint a fentiekben írtam AUTÓBUSZ VEZETŐ vagyok, "D" kategóriás jogosítvánnyal. Bár a kategória megszerzéséhez elég az általános 8 osztály, maga a képzés tudtommal középfokú képzésnek minősül.
Egyébként zene szakos GIMNÁZIUMI végzettségem van.

Köszönöm további válaszát
Kispál János
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
 A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 430/2016. (XII. 15.) Korm. rendelet (2) bekezdése szerint  a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló tarthat igényt a garantált bérminimumra.
 Azt, hogy melyik képesítést kell középfokúnak tekinteni, az  Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet tartalmazza.
 A szakmairánnyal rendelkező szakképesítések szakmairányainak felsorolása szerint az D kategóriás vezetői engedéllyel  rendelkező autóbuszvezető OKJ száma: 35 841 01         
 Az Országos Képzési Jegyzékhez fűzött jelmagyarázatból állapítható meg, hogy az OKJ szám első két számjegye tartalmazza az adott képesítés szintjét.A 35 szám középfokú szakképesítés-ráépülés, amely alapfokú iskolai végzettséget igénylő, jellemzően iskolai rendszerű szakképzésben megszerezhető szakképesítésre épül .
 Ebből következően a fenti buszvezetői szakképesítés középfokú végzettségnek tekinthető, így garantált bérminimumra tarthat igényt.
 dr. Székely Katalin 
Kérdező
Foglalkoztatás

2018.január 1-től a 8órás munkaidőből 6 órás munkaidőben fogok dolgozni. 8 órás munkaidőban 30 nap fizetett szabadság járt. Hány nap fizetett szabadság jár 2018.évben? Milyen rendelet rendelkezik erről, mert a munkaadóm vitatja ezt.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Szadaság min den munkanapra jár, akárhány órás munkaidőt dolgozik a munkavállaló. A különbság az, hogy a szabadság napjaira a távolléti díj, a részmunkaidőre megállapított munkabér alapján kerül megállapításra. 
Ez a Munka Törvénykönyve 115. § (1) bekezdéséből következik, mely szerint a munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár. Olyan rendelkezés, hogy a részmunkaidőben dolgozóknak kevesebb szabadság járna, a Munka Törvénykönyvében nincs. 
dr. Székely Katalin 
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
2015 4.117.000 fő 347.000 fő 7.8 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.141.000 fő 338.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.165.000 fő 320.000 fő 7.1 % 63.2 % 6.715.700 fő
2015 4.201.000 fő 310.000 fő 6.9 % 63.8 % 6.715.700 fő
2015 4.224.000 fő 306.000 fő 6.8 % 64.1 % 6.715.700 fő
2015 4.251.000 fő 304.000 fő 6.7 % 64.5 % 6.715.700 fő
2015 4.265.000 fő 293.000 fő 6.4 % 64.8 % 6.715.700 fő
2015 4.266.000 fő 290.000 fő 6.4 % 64.9 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 96 hónap
Eltelt napok száma 2884 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 251 000 fő
- Havi új álláshelyek 5 156 fő
- Napi új álláshelyek 171 fő

Új munkahelyek száma 495 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 789 488 fő

Célállapot -294 488 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
2016 111.000 Ft. 129.000 Ft.
2017 127.500 Ft. 161.000 Ft.
2018 138.000 Ft. 180.500 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: +36 (30) 760-3925
E-mail: munkaugyes@mtmail.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen