Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
2 műszakos munkarend

Tisztelt Tanácsadó Iroda!
Köszönöm a válaszukat, de ha lehetne közérthetően elmagyarázni az álláspontjukat, mert ez a jogi nyelv számomra egy kicsit nehezen értelmezhető. Tehát a konkrét probléma az, hogy nekem nincs másik recepciós váltóm, akik váltanak, azok asszisztensek, akik vagy rendelnek, vagy a recepción vannak. Most a legújabb, hogy aláirattak velünk egy papirt, amin az áll ,hogy egy műszakos munkarendben dolgozunk,háromhavi munkaidő keret szerint.Továbbá azt, hogy a 16 óra után végzett munka esetén 15% bérpótlék jár. Mivel a rendelő 7- 20 óráig tart nyitva, ez több embert is érint. DE AKKOR MIÉRT IS VAGYUNK EGY MŰSZAKBAN? Esküszöm nem értem! Arra hivatkoznak ,hogy ez eü. kht. és rájuk más törvények vonatkoznak. Munkaügyi per esetén lenne esélyem, különös tekintettel arra , hogy mint előző levelemben irtam nem fizették ki a szabadság idejére járó pótlékkal emelt összeget sem, csak az alapbért? Nagy valószinűség szerint el kell ,hogy jöjjek, mert a kollégák ugyan szeretnek, tudják ,hogy értük is szólok, de a vezetőség mindent megtesz, hogy rosszul érezzem magam. Köszönettel!
Szakértő válasza
Több műszakos munkarendnek kizárólag az tekinthető, ha a munkáltató napi üzemelési ideje meghaladja a munkavállaló napi teljes munkaidejét és a munkavállalók időszakonként rendszeresen, egy napon belül egymást váltva végzik azonos tevékenységüket. [Mt. 117. § (1) f) pont].
Egymással konjunktív viszonyban álló elemekre bontva:
- a munkavállalók egy munkanapon belül egymást váltva, továbbá
- időszakonként rendszeresen felváltva egymást (azaz időbeosztásukat megcserélve), végzik azonos munkatevékenységüket.
Ha ezen feltételek együttes fennállása nem valósul meg sajnos nem beszélhetünk több műszakos munkarendről.
Kérdező
igazolt hiányzás

Tisztelt Tanácsadók!

Érdeklődni szeretnék,hogy 1 napot hiányoztam a munkahelyemről,mert hasmenésem és hőemelkedésem volt.Elmentem az ügyeletre,szombati nap,ahol kaptam egy ambuláns naplót,melyben az orvos leírta,hogy a munkámat nem tudom aznap ellátni.
Érdeklődni szeretnék,hogy ezt a munkáltatómnak el kell e fogadnia és igazolt e az a napom,mert igyzolatlan napot akar beírni.Segítségüket előre is köszönöm.
Szakértő válasza
A leírtak alapján nehezen értelmezhető, a munkáltató magatartása. Amennyiben aznap keresőképtelen volt és ezt igazolta a munkáltató felé, mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól. (Mt. 107.§ c.) és d.) )

Munka Törvénykönyve

137. § (1) A munkavállalót a betegsége miatti keresőképtelenség idejére - ide nem értve a társadalombiztosítás szabályok szerinti üzemi baleset és foglalkozási betegség miatti keresőképtelenséget, valamint a veszélyeztetett terhesként történő gondozásba vételt követő, terhesség miatti kereső képtelenséget - naptári évenként tizenöt munkanap betegszabadság illeti meg.

(2) A munkavállaló keresőképtelenségét - a keresőképesség orvosi elbírálásáról szóló rendelkezéseknek megfelelően - a kezelőorvos igazolja.
Kérdező
2 műszakos munkarend

Tisztelt Tanácsadó Iroda!
Egy nonprofit eü. kht.-ban dolgozom napi 6 órában. Hétfőtől- szerdáig általában 14- 20 óráig, csütörtök , pénteken 7-13 óráig. Ez változó! A vezetőség megkérdezte a cég ügyvédjét, aki azt mondta ,hogy ez 1 műszak, noha a munkaszerződésemen is szerepel a műszakpóték kifejezés , ill. a bérkifizetési papiromon is. A dolgot már csak ezért sem értem, mert ha úgyis megadják, /úgymond saját jószántukból/ akkor miért mondják azt ,hogy ez egy műszak? Az intézet reggel 7-től este 8-ig tart nyitva. Több kolléganőm van, mindenki összevissza dolgozik, egyik nap 7-20-ig, másik nap 12-20ig, ahogy a rendelések megkívánják. Egy tény ,hogy én a recepción fix munkaidőben dolgozom, de úgy hogy valakit mindig váltok, ill. délelőttös műszakban 13 órakor engem váltanak. Aki éppen nem rendel az be van osztva a recepcióra. Tehát a recepción folyamatos a munkarend, változó emberekkel. Az ügyvédjük pont erre hivatkozik, hogy nekem nincs konkrét fix váltóm. Hát fix az nincs , vált engem az összes kolléganő, hol ez, hol az! Úgy érzem ,hogy én két műszakban dolgozom, de szeretném tudni az Önök véleményét is! Ha valami nem elég érthető, vagy nem egyértelmű kérem írjanak. Az egész dolog onnét indult el, hogy én megkérdeztem,miért csak az alapbért fizetik ki a szabadságok idejére, mikor minden hónapban volt pótlékunk. Erre kaptuk azt a választ, hogy valóban alapbért kaptunk a szabadság idejére, de az jóval kevesebb a kifizetett pótléknál, ami viszont nem járt volna, igy még mi kaptunk többet, de rendesek voltak, mert ezt nem kell visszafizetnünk! Nagyon szeretnénk tisztán látni, kérem szíves segítségüket :Köszönettel!
Szakértő válasza
A kérdésére ha jól értelmeztük, pontos választ ad a Munka Törvénykönyve 117.§. 1. (bek) e.) pontja is:
e) többműszakos munkarend: ha a munkáltató napi üzemelési ideje meghaladja a munkavállaló napi teljes munkaidejét és a munkavállalók időszakonként rendszeresen, egy napon belül egymást váltva végzik azonos tevékenységüket;

Munkáltató több műszakos munkarendben történő működése - kizárólag a munkavállalók egy munkanapon belül, egymást váltva végzett munkavégzésének ténye alapján - attól függetlenül is meg állapítható, hogy az alkalmazottak egyébként időszakonként felváltják-e egymást vagy sem. A több műszakos munkarend mellett történő foglalkoztatás ténye akkor is megállapítható, ha a munkavállalók egy munkanapon belül egymást váltva ugyan, de állandó munkaidő-beosztásban végzik tevékenységüket. Itt tehát, a munkavállalók egymást váltva, „műszakban történő foglalkoztatása bír jelentőséggel, annak azonban nincs relevanciája, hogy az egyes munkavállalók műszakbeosztása állandó, avagy változó, hiszen a munkarend, nem az egyes munkavállalók foglalkoztatását írja le, hanem az üzemelési-termelési tevékenység „struktúráját, s ezt nem érinti a műszakbeosztás állandóságának, illetve meghatározott szabályok szerinti rendszeres változásának ténye.

Több műszakos munkaidő-beosztásban foglalkoztatott munkavállalónak délutáni, illetve éjszakai műszakpótlék jár.
A több műszakos munkarend jellemzője, hogy a napi üzemelési idő meghaladja a munkavállaló napi teljes munkaidejét, ezért a munkavállalók egymást váltva végzik azonos tevékenységüket. Ilyenkor a munkarend lehet állandó műszakos, amikor a munkavállaló mindig azonos műszakban dolgozik, illetőleg váltásos, amikor más-más műszakban kell munkát végeznie.
A több műszakos munkaidő-beosztásban foglalkoztatott munkavállalóknál a szokásosnál nagyobb megterheléssel járó munkavégzést az Mt. szerint délutáni, illetve éjszakai műszakpótlékkal kell kompenzálni.
A műszakpótlék mértéke több műszakos munkaidő-beosztásban, délutáni műszakban (14 óra és 22 óra között) a személyi alapbér 15 százaléka.
Kérdező
Gyed alatti felmondás gyártási tevékenység megszüntetése miatt

Egy cégnél dolgoztam korábban ahol felszámolták a termelő tevékenységet és helyette egy kereskedelmi iroda nyilt.
Jelen pillanatban éves gyerekkel vagyok Gyed-en illetve március végén születik meg a második gyermeken.

A cég szeretné felbontani a munkaszerződéseket a kismamákkal.

Szeretném tudni milyen jogaim vannak esetleg hogyan érinti a későbbi a második gyerek születésével kapcsolatos Tgyás, Gyed-et stb felmondási bér, végkielégítés, szabadság megváltást?

Kérem adjanak tanácsot.

üdv

Mezősi Zsuzsa
Szakértő válasza
A munkaszerződések felbontását semmiképp ne írják alá, hiszen védett munkavállalók a vonatkozó szabályok szerint.

Kismamák védettsége
A gyakori tévhittel ellentétben sajnos a Munka Törvénykönyve csak bizonyos esetekben biztosít védettséget a kismamáknak és a GYES-en levők számára. A munkaviszony megszűntetések közül csak is kizárólag a rendes felmondástól védi őket.

Nincs védettsége a kismamának
1. ) Azonnali hatállyal a próbaidő alatt
A próbaidő alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti.
Indokolni nem köteles egyik fél sem.
2. ) Határozott idejű munkaszerződés
A határozott idejű munkaszerződés előzetes tájékoztatás nélkül is megszűnik a szerződés lejártával. Hosszabbításra van mód, ha mindkét fél egyetért a munkaszerződés ismételt megkötésével.
3. ) A foglalkoztató jogutód nélküli megszűnése esetén
A munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén senki nem élvez védettséget, vagyis a kismamák, a szülési szabadságon, GYED-en, GYES-en, táppénzes állományban levő munkavállalók munkaviszonya is megszűnik Ebben az esetben a munkavállalókat megilleti a felmondási idő, szabadság-megváltás, végkielégítés. A munkabér és bérjellegű kifizetések biztosítása , megigénylése a felszámoló cég feladata .

Rendes felmondás szabályai
A rendes felmondás indokai lehetnek pl. a munkaszerződés megszüntetése, munkakör megszűnése, pénzhiány, új munkaerőt akarnak felvenni. Amennyiben ilyen indokkal szűntetné meg a munkavállaló a munkaviszonyt, akkor a kismama védettséget élvez, ha igazolni tudja a várandósság tényét. Abban az esetben sem mondhatnak fel számára, ha még nem jelentette be a munkahelyén a várandósság tényét, ugyanis a terhesség kiindulópontjától védettséget élvez, még akkor is, ha visszamenőleg mutatja be a terhességet igazoló dokumentumokat.
Jogszabály: 90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
d) a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság [138. § (1) bekezdés],
e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának

Sok munkáltató megpróbálja rábeszélni az alkalmazottakat a közös megegyezésre, mert így felmondhatnak akár a védettséget élvező kismamáknak is, Gyes-en levőknek, Gyes-ről visszatérőknek (ők 30 napos védettséget élveznek).
A munkavállaló és a munkáltató közös megegyezése alapján a munkaviszony bármikor megszüntethető. A védelem alatt álló munkavállalók a közös megegyezéssel a védettségüket megszüntetik és közös döntéssel állapodnak meg a munkaszerződés megszűnésének időpontjáról.
A munkáltatóknak nagy anyagi megterhelést jelent a felmondással járó költségek kifizetése és az is, ha a kismama táppénzes állományban van. Ebben az esetben a munkáltatónak a táppénz 1/3-át át kell utalni az OEP-nek. Viszont, ha a kismamák belemennek a közös megegyezésbe, akkor elesnek a felmondási időre járó átlagkeresettől, végkielégítéstől és ez idő alatt, ha nem tudnak gondoskodni új munkahelyről, akkor nem biztosított jogviszonyban állnak, ami azt vonja maga után, hogy a biztosításukat saját maguknak kell fizetni az OEP felé.
Kérdező
éjszakai műszak?

Tisztelt Tanácsadó Iroda!
Szeretném megtudni, hogy a munkáltató egyoldalúan változtathatja-e a műszakkezdést?
A lányom az egyik TESCO árúház zöldség osztályán dolgozik állandó éjszakás árúfeltöltőként.Amikor itt kezdett dolgozni rendesen 22.00 volt a műszak kezdése. Ezelőtt 2 évvel megváltoztatták 23.00 órai kezdésre. Már ez sem jó most kitalálták, hogy 24.00-kor kezdjenek. Kérdem én ez jogszerű egy munkáltatótól? Tudtommal az éjszakai műszak mindenhol 22.00-kor kezdődik. Az éjszakai pótlék az egyetlen plussz a jövedelmükben. Még a kötelező béremelést sem kapták meg és még a pótlékot is meg akarják rövidíteni.
Válaszukat várva, tisztelettel:
Somogyi Endréné

Budapest.2012.02.21.
Szakértő válasza
Munkaidő-beosztás szabályai: A munkaidő-beosztás a munkáltató kizárólagos mérlegelési jogkörébe tartozó olyan tevékenység, amelynek keretében a munkaadó meghatározza az egyes munkavállalók által letöltendő munkaidő időtartam teljesítését, vagyis azt, hogy egyes munkavállalói mely napokon, azon belül pedig mely órákban kötelesek tevékenykedni. A munkaidő-beosztás elsősorban a munkavállaló oldaláról is értelmezendő,mivel az elsődleges célja az, hogy minden egyes munkavállaló időben megismerje, hogy a következő napon vagy napokon pontosan mikor kell munkába mennie, s mikor mehet majd haza.
Kötelező béremelés: 2012 január 1.-napjátol a minimálbér 93.000.- Ft/hó bruttó, a szakmunkás minimálbér (bérminimum) 108.000.- Ft/hó bruttó.
A kötelező bérpótlék(ok) összegében 2012 január 1 napján, nem történt változás
Kérdező
Mikor mehetek előrehozott öregségi nyugdíjba


Tisztelt Cím!

1952. 12. 10-én születtem. 2011. 12. 30-án 39 év 213 nap szolgálati idővel rendelkeztem. Azóta is dolgozom.
Mikor mehetek előrehozott teljes összegű, vagy csökkentet öszzegű nyugdíjba?

Várom szíves válaszukat.

Köszönettel: Zsidai Endre
Szakértő válasza
Az 52-ben születettek 62,5 éves korukban érik el a nyugdíjkorhatárt. Az előrehozott nyugdíj korhatár előtti ellátásnak számít és ilyen ellátást csak 2011.12.31-ig lehetett megállapítani
Kérdező
másodállás

Üdvözlöm,

Főállásom mellett szeretnék másodállást vállalni, jövedelem kiegészítés gyaránt. érdekelne, milyen szabályok vonatkoznak ide. ill. milyen esetben vállalhatnám, mint egyszerű magánszemély...?

Köszönettel
Hujber Ákos
Szakértő válasza
Főállástól elkülönült, főállás mellett létesített, önállé munkaviszony, a másodállás és a mellékfoglalkozás.
A másodállású munkavállaló munkaideje az egyes munkaviszonyokban azonos vagy részben azonos időtartamra esik. Másodállás csak olyan munkakörben és munkakörre létesíthető, amelyben a munkafeladatok elvégzése nem kívánja meg, hogy a munkavállaló munkaideje alatt állandéan a munkahelyén tartózkodjon.
A mellékfoglalkozású munkavállaló munkaideje az egyes munkaviszonyokban nem esik azonos időtartamra, azaz mellékfoglalkozásában csak főállású munkaidejón kívül láthatja el munkafeladatait. A vezető állású munkavállaló további munkaviszonyt nem létesíthet.

A hatályos jogszabályi rendelkezések nem zárják ki, hogy a munkavállaló a munkaviszony fennállásával egyidejűleg további munkét is vállaljon. Abban az esetben azonban, ha a munkavállalónak fennállé munkaviszonya van, a Munka Törvénykönyve (a továbbiakban: Mt.) a további munkavállalásra vonatkozóan - a munkaviszonyból folyé kötelezettségek teljesítésének biztosítása érdekében - bizonyos megszoríté rendelkezések alkalmazását írja elő. Az Mt. a "munkaviszony" fogalma mellett a "további munkaviszony" ("másodállás", "mellékfoglalkozás") és a "munkavégzésre irányuló jogviszony" (elsősorban: megbízás, vállalkozás, illetve gazdasági társaságban személyes közreműködés) kifejezéseket használja a további munkavállalás kapcsán.

Bejelentési kötelezettség

Ha a munkavállaló a munkaviszonyának fennállása alatt további munkaviszonyt vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyt létesít, ezekhez főszabályként nem kell a munkáltató engedélye, ugyanakkor a munkavállalót bejelentési kötelezettség terheli. A munkáltató az ilyen bejelentések kapcsán csak meghatározott körülmények fennállása esetén tilthatja meg a további munkavégzést, vagyis - eltérő megállapodás hiányában - csak akkor tilthatja meg a másik jogviszony létesítését (előzetes bejelentésnél), illetve annak megszüntetésére akkor kötelezhet (utólagos bejelentésnél), ha az az Mt.-be ütközik. A hivatkozott rendelkezés szerint ugyanis a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt - kivéve, ha erre jogszabály feljogosítja - nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné. Amennyiben tehát a további munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony létesítése, illetve fenntartása a munkáltató jogos gazdasági érdekeit veszélyezteti, a munkáltató azt megtilthatja a munkáltatójának. Ha a munkáltató tilalmi jogával élt, és a munkavállaló megítólése szerint a tilalom előfeltételei nem állnak fenn, a munkavállaló a munkáltatói intézkedés ellen munkaügyi jogvitát jogosult kezdeményezni.

Különös szabályok

A Mt. az "eltérő megállapodás hiányában" széfordulat használatával lehetővé teszi, hogy a felek a munkaszerződésben a bejelentésre vonatkozó szigorúbb, ill. a munkavállalóra nézve kedvezőbb rendelkezéseket írjanak elő. A kedvezőbb rendelkezések általában azt jelentik, hogy pl. nem kell a munkavállalónak bejelentenie a további munkavégzését, ha nem tölt be jelentős munkakört, vagy a végzendő munka jelentősége kisebb. A szigorúbb szabályozás jelentheti pl., hogy akár teljes mértékben is kizárják az adott munkavállaló további munkavállalását, vagy bár nem zárják ki, de bizonyos szempontok szerint jelentős mértékben korlátozzák azt.

Ha a munkavállaló nem tesz eleget annak a munkáltatói kötelezésnek, hogy a további munkaviszonyt vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyt szűntesse meg (illetve a munkáltató előzetes tiltása értelmében ne hozza létre), és ezzel továbbra is veszélyezteti a munkáltató jogos gazdasági érdekét, akkor a munkáltató akár a rendkívüli felmondás jogával is élhet.
Kérdező
Szakmai gyakorlat alatt betegszabadság

Tisztelt Cím!

A segítségüket szeretném kérni egy kényes ügyben.
Fiam egy cégnél főiskolai szakmai gyakorlatát tölti. A főiskolán a felsőfokú szakképzés nappali tagozatos hallgatója. Negyedévre kötött a főiskola és a cég együttműködési megállapodást.Az időszak napokon belül véget ér. Sajnos, ezen időszak alatt volt 10 napot betegszabadságon. A mai napon közölték vele, hogy a betegszabadság napjait le kell dolgoznia, kitolva ezzel a foglalkoztatás idejét. Értetlenül állunk, ezzel a problémával szemben. Valóban van erre munkaügyi törvény?
Tanácstalanok vagyunk ez ügyben.
Lehetőségek szerint, várjuk mielőbbi válaszukat

Köszönettel
Király Erika
Szakértő válasza
Lényeges kérdés, hogy munkaszerződéssel foglalkoztatják a fiát?
Kérdező
vezetői pótlék

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi kérdésemre szeretnék választ kapni:

Egy Református Egyház által fenntartott szociális intézményben dolgozom, vezető gondozó munkakörben. Kérdésem, hogy ebben a munkakörben megillet-e vezetői pótlék. Amennyiben igen, kérem írja meg, hogy melyik törvény melyik rendelkezésére hivatkozhatok munkáltatómnál, mivel nem fizet számomra vezetői pótlékot.

Válaszát köszönöm.

Üdvözlettel: R. Mónika
Szakértő válasza
A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (közalkalmazotti törvény) 70. § (1) A megbízott vezetőt vezetői pótlék illeti meg.
(2) A pótlék mértéke
a) magasabb vezető megbízással rendelkező közalkalmazott esetén a pótlékalap száz–ötszáz százaléka,
b) vezető megbízással rendelkező közalkalmazott esetén a pótlékalap száz–kétszázötven százaléka.
(3) A pótlék mértékét a (2) bekezdésben foglalt keretek között végrehajtási rendelet állapítja meg.
Kérdező
Bérkompenzáció kiszámítása

Üdvözlöm!

Egy műszakos munkarendben, havi munkaidő keretben foglakoztatott dolgozók bérkompenzációjának kiszámításához kérem a segítségüket.
Amennyiben egyik munkavállalónk a tavalyi év folyamán három esetben péntek helyett vasárnap dolgozott, amire műszakpótlékot kapott, azt bele kell-e számítani a kompenzáció alapjául szolgáló tavalyi bruttó bérébe? (Ebben az esetben, ha beleszámítjuk, 1000 Ft-tal kisebb lesz az elvárt béremelés bértéke.)

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm:
Kovács Gábor
Szakértő válasza
Az (1) bekezdés szerinti munkabéremelés elvárt mértékének kiszámításánál a munkavállaló 2011. évi munkabérén személyi alapbérének és rendszeres bérpótlékainak az alábbi időszakra vonatkozó egész havi átlagát kell érteni.
A munkavállaló 2011. évi munkabére (2) bekezdés szerinti egész havi átlagát a munkavállaló munkarend szerinti munkanapjai figyelembevételével kell meghatározni.
Személyi alapbéren a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) 142. § szerinti személyi alapbért, rendszeres bérpótlékokon az Mt. 151/A. § (2) bekezdés szerinti bérpótlékokat kell érteni.
Órabér esetén a havi személyi alapbért az Mt. 144/A. §-ának értelemszerű alkalmazásával kell meghatározni.
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
2015 4.117.000 fő 347.000 fő 7.8 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.141.000 fő 338.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.165.000 fő 320.000 fő 7.1 % 63.2 % 6.715.700 fő
2015 4.201.000 fő 310.000 fő 6.9 % 63.8 % 6.715.700 fő
2015 4.224.000 fő 306.000 fő 6.8 % 64.1 % 6.715.700 fő
2015 4.251.000 fő 304.000 fő 6.7 % 64.5 % 6.715.700 fő
2015 4.265.000 fő 293.000 fő 6.4 % 64.8 % 6.715.700 fő
2015 4.266.000 fő 290.000 fő 6.4 % 64.9 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 96 hónap
Eltelt napok száma 2884 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 251 000 fő
- Havi új álláshelyek 5 156 fő
- Napi új álláshelyek 171 fő

Új munkahelyek száma 495 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 789 488 fő

Célállapot -294 488 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
2016 111.000 Ft. 129.000 Ft.
2017 127.500 Ft. 161.000 Ft.
2018 138.000 Ft. 180.500 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: +36 (30) 760-3925
E-mail: munkaugyes@mtmail.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen