Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Üdvözlet. Olyan kérdésem lenne, hogy jelenleg már négy éve közfoglalkoztatott vagyok a rendőrségen. Szerződésem 2018.02.28-an jár le. Mivel lelki terror ért, ami már két éve tart, ezért úgy döntöttem, hogy közöltem a munkáltatóval, hogy adja ki az összes szabadságom és szüntesse meg a szerződésem. Azt mondta erre nincs lehetőség. Mondtam neki hogy akkor nem jelenek meg, és így azonnali hatállyal felmond. Hívtam munkaügyi központot, ahol azt mondták, hogy egyenlőre elég lesz egy igazolás, hogy melyik nap fog megszűnni a szerződésem. Munkahelyem közölte, hogy erre ők nem hajlandók. Viszont ezen fog múlni, hogy kapok e ellátást. Szeretnék tanácsot kérni, hogy mit tegyek? Válaszukat előre is köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Jogász Úr/Hölgy!

2018.12.11.-én aláírtam a közös megegyezést a felmondásomra vonatkozóan a jelenlegi cégemmel. Ezen megállapodás 2. pontja mondja ki, hogy felmentenek a munkavégzés alól a munkaviszony megszűnésének napjáig.
Ez szó szerint így van leírva.

2. A szerződő felek megállapodnak abban is, hogy a Munkavállaló a munkaviszony megszűnéséig felmenti a munkavégzés alól.

A kérdésem annyi lenne, hogy ezen pont azt jelenti, hogy a felmentési idő alatt is jár ugyanúgy a munkanapokra a munkaszerződésünk szerinti teljes bér?

Nagyon köszönöm előre is válaszukat!

Tisztelettel:

Kozma Tamás

Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A felmentési idő teljes időtartamára a munkavállalót távolléti díj illeti meg.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Egy olyan kérdésem lenne hogy olyankor mi a teendő hogyha a főnököm a fizetésemet arra hivatkozva nem adja oda hogy eltűnt egy gép az épitkezésről.(biztonsági örrel ellátott építkezés).Minden érkezésnél és távozásnál jelentkezni kellett és a biztonsági őr minden alkalommal átnézte a kocsit.Heti bejelentéssel történő munkaviszony volt.Az apró részletekkel (-4fokban melegedő nélküli munka végzés, védőital hiánya, ) nem is foglalkozok.a gyanúm hogy télre nem tud munkát biztosítani és igy akar emberektől úgymond megszabadulni.
Válaszát előre köszönöm
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkáltató köteles megfizetni a munkabérét, de kártrérítést követelhet, ha tudja bizonyítani, hogy a gép Önnek felróható módon tűnt el. 
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Jogász!

Szeretnék érdeklődni, hogy jár-e nekem végkielégítés az alábbi esetben:

2007.03.19-én szerződést kötöttem Media Markt Békéscsaba Kft-vel, ahonnan cégcsoporton belül kértem áthelyezésemet, azonban mivel itt minden üzlet más Kft, így ott közös megegyezéssel írtuk meg a felmondást, majd az új munkahelyen új munkaszerződés került aláírásra. Az új szerződés 2015.06.01. napjától él, melyben ugyan nem, de a szerződéssel együtt kapott: "MS E-Commerce Kft munkáltatói tájékoztatója - a dolgozó munkavállalói - munkajogviszonyból eredő, alapvető jogokról és kötelezettségekről" dokumentum 5. pontjában szerepel a korábbi munkavégzésem kezdete is az alábbiak szerint:
"5. Munkába lépés napja: 2015. év június hó 01. nap. Bármely Media Markt Kft-nél folyamatosan fennálló munkajogviszonyának kezdete 2007. március 19."

Másfél hete az ügyvezető közölte velem, hogy januártól megszűnik jelenlegi munkaköröm, és fel tudnak ajánlani egy másik munkakört, ami számomra előnytelen. Tudomásom szerint ez esetben - mivel egyoldalúan nem módosíthatja a szerződést - nem vagyok köteles elfogadni és aláírni, így rendes felmondással kell felmondjanak.
A fenti esetben véleményem szerint 10+ év utáni 3 hónapos végkielégítés jár számomra, kérdésem az lenne, hogy biztosan számíthatok-e rá, jogosult vagyok, vagy a munkáltató valamilyen kiskaput kihasználva megúszhatja ezt?

Válaszát nagyon köszönöm: P.Gergő
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkáltató önként elismerte a munkaviszonya keződ időpontjának 2007. március 19-ét, így a végkielégítés megállapításánál ezt az idpontot kell figyelembe venni.
A Munka Törvénykönyve 77.§.
(3) bekezdés szerint a  végkielégítés mértéke
a) legalább három év esetén egyhavi,
b) legalább öt év esetén kéthavi,
c) legalább tíz év esetén háromhavi,
d) legalább tizenöt év esetén négyhavi,
e) legalább húsz év esetén öthavi,
f) legalább huszonöt év esetén hathavi
távolléti díj összege.
dr. Székely Katalin 
 
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Cím!2017.aug.15.-én kötöttünk munkaszerződést,a munkàltató bértàmogatàdt vett igénybe utànam.A próbaidőm utolsó napjàn 2017.november 14.-én elém rakptt egy munkavàllalói felmondàst azzal,ha nem irom alâ megszünteti a munkaviszonyomst próbaidő alatt azonnali hatàllyal.Ebben a felmondàsban az szerepel,hogy kérem a munkaviszonyom megszüntetését 2018.januàr 31.-ei dàtummal,78 napos felmondàsi idővel,ennek kezdete 2017.november 15.Úgy tudom a munkàltatónak csak 30 nap felmondàsi idő jàrna ésna munkaszerződés megkötésekor àtadott tàjêkoztatóban is az Mt ezen paragrafusàra hivatkozik.Kérdésem,hogy az àltalam és a munkàltató àltal alàirt,kikényszeritett felmondàsom érvényes -e.Segitségüket előre is köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A saját nyilatkozatát akkor támahdatja meg, ha bizonyítani tudja, hogy a munkáltató erre kényszerítette.
A felmondási idő a munkavállaló felmondása esetén 30 nap.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Felmondás

T.Foglalkoztatás.hu !
Szeretném megtudni, hogy jár-e végkielégítés nekem?
12 év munkaviszony után felmondtam munkaviszonyomat, mert külföldre költöztem. 37 éves vagyok, nem nyugdíjas. Két évig csed-en és gyed-en voltam kisfiammal felmondásomat megelőzően. Munkaadóm csak a ki nem vett szabadságomat fizette ki.
Munkaadómmal jó a viszonyom, elégedettek voltak a munkámmal.
A Munka törvénykönyve nem ad egyértelmű útmutatást , ezért fordulok Önökhöz.
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel Judit
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkavállaló felmondása esetén nem jár végkielégítés.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!

Közös megegyezéssel történt munkaviszony megszűnés esetén, amikor mindkét fél aláírja, hogy a másikkal szemben nem áll fenn követelése. Akkor 1,5 hónappal a megszűnés után kérhetik-e a munkaviszony alatt keletkezett gyorshajtási bírság összegét?
Sajnos a digitális kártya alapján bizonyítható, hogy ő követte el a szabálysértést a céges jármű vezetése közben.

Válaszát előre is köszönöm
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha a munkavállaló magatartása miatt szabták ki a bírságot, és ez a közös megegezés megkötésekor a felek előtt nem volt ismert, az összeg követelhető a munkavállalótól.
dr. Székely Katalin 
 
Kérdező
Foglalkoztatás

Üdvözlöm!

Lenne egy fontos kérdésem.Jogszerű,hogy munkaidőn kívül,nevezetesen ünnepnapokon,szabadság alatt,hétvégente menni kell a dajkáknak havat lapátolni,ha olyan az időjárás?
Munkaidőben-ha nincs a kertész vagy a gondnok-akkor érthető,de így,hogy kötelez a vezető a rendelkezésre álláshoz,szerintem egyáltalán nem korrekt.
Nagyon ledöbbentem,mikor hallottam..
A munkaköri leírásban nincsen benne,a korábbi években is a kertész végezte ezt a feladatot,ha szükséges volt.

Nagyon köszönöm a választ!

Era

Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Címzett!

Szeretném a segítségüket kérni az alábbiakban:

2017. november 20-án 3 hónapos próbaidő alatt írásban felmondtam. Idő közben megbetegedtem, ezért kértem a munkáltatót, hogy utalja a fizetésemet és postázza ki részemre a kilépő papírokat, mert nem tudok személyesen bemenni. A munkaszerződésem szerint a bérkifizetést átutalás formájában teljesítik.

Kaptam egy e-mailben érkezett levelet a munkáltatótól, hogy személyesen kell átvennem a kilépő papírokat és a fizetésemet készpénzben fogom megkapni, ezen kívül az egész hónapra kapott bérletpénzt időarányosan levonják.
Szeretném megkérdezni jogos-e az álláspontjuk?

Várom szíves válaszukat.

Üdvözlettel: Pataki Györgyi
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkáltató nem kötelezheti arra, hogy személyesen vegye át az igazolásokat, és a munkabérét.
Ajánlott levélben szólítsa fel a munkáltatót, hogy a fentiek szerint adja ki az igazolásokat, és fizesse ki a munkabérét. Ha ennek nem tesz eleget a közigazgatási és munkaügyi bíróságtól kérheti, hogy kötelezze a munkáltatót az igazolások kiadására. 
A bérletpénz megfizetése jogszerű lehet, ha az egész hónapra megvették a bérletet.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!

Kijáró/kihelyezett IT szervíz technikusi pozícióban dolgozom. A munkaszerződésemben az alábbi megállapodás került megfogalmazásra: "Munkavállaló anyagi kötelezettséget vállal arra, hogy Munkáltató előzetes írásbeli engedélye nélkül sem Munkáltató versenytársainak számító Társaságoknál, sem más Társaságoknál sem főállást, sem mellékállást nem vállal, részükre munkát sem közvezlenül, sem közvetve nem végez. (Az anyagi felelősségvállalás a mindenkori nettó bérének 5 havi összege egy összegben megfizetve)." A kérdésem az lenne, hogy ez érvényes versenytilalmi megállapodásnak minősül-e. Abban az esetben ha igen, a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondással elállhatok-e ettől a megállapodástól?
Gyors válaszát köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 228.§. (3) bekezdése szerint a munkavállaló a versenytilalmi megállapodást akkor mondhatja fel, a a Munka Törvénykönyve 78.§. (10) bekezdés szerinti azonnali hatályú felmondással szünteti meg a munkaviszonyát. A próbaidő alatti munkaviszony megszüntetés nem tartozik ebbe a körbe.
 dr. Székely Katalin 
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
2015 4.117.000 fő 347.000 fő 7.8 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.141.000 fő 338.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.165.000 fő 320.000 fő 7.1 % 63.2 % 6.715.700 fő
2015 4.201.000 fő 310.000 fő 6.9 % 63.8 % 6.715.700 fő
2015 4.224.000 fő 306.000 fő 6.8 % 64.1 % 6.715.700 fő
2015 4.251.000 fő 304.000 fő 6.7 % 64.5 % 6.715.700 fő
2015 4.265.000 fő 293.000 fő 6.4 % 64.8 % 6.715.700 fő
2015 4.266.000 fő 290.000 fő 6.4 % 64.9 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 95 hónap
Eltelt napok száma 2854 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 251 000 fő
- Havi új álláshelyek 5 210 fő
- Napi új álláshelyek 173 fő

Új munkahelyek száma 495 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 781 275 fő

Célállapot -286 275 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
2016 111.000 Ft. 129.000 Ft.
2017 127.500 Ft. 161.000 Ft.
2018 138.000 Ft. 180.500 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: +36 (30) 760-3925
E-mail: munkaugyes@mtmail.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen